Monday, March 24, 2014

Ada apa dengan Mamak??

by Fazilah (RX10 Bolywood)


Assalamualaikum. Salam sejahtera. Vanakkam. Eh?

Pertama nya, Z nak ucapkan terima kasih banyak2 la sbb diberi peluang untuk menghasilkan sedikit coretan dalam blog rx10 kita ni. (dah mcm bg ucapan pulak) :D

Ok.. Z straight to the point la. Kali ni Z nak cerita sesuatu yg mungkin ramai yg dah tahu, dan mungkin juga ada yg x tahu. Berapa ramai yg tahu Z ni bukan Melayu? Berapa ramai yg tahu Z ni India Muslim ataupun nama glamor nya MAMAK. *wink2



Nak habaq mai kt hampa semua, dulu Z malu sgt nak mengaku diri ini mamak. Suka belagak spt org melayu. Masa sekolah dulu kalau mak ayah dtg, Z pesan kt dorang jgn ckp tamil (jahat kan L). Tapi skrg lain pulak cerita die. Skrg ni Z x kisah pun kalau orang tahu Z ni mamak malahan rasa bangga dgn keturunan sendiri. ececeh

Mesti ramai yg x tahu what it feels to be an Indian Muslim kan. So Z nk cerita sikit je. Untuk pengetahuan korang semua, bahasa ibunda kami ialah TAMIL. (Z pn tahu ckp tamil taw). Kitorang ni sgt conservative dan dipenuhi dgn adat2 (maybe influenced by Indian culture). Contoh nya, kalau lepas kawin, (untuk girls) kene tinggal sekali dgn mak mertua. Kalau duduk asing, nnt dituduh menantu jahat yg bawak anak lelaki die keluar rumah sejurus selepas kahwin. :0

Tp sebenarnye ade je kebaikan di sebalik ‘pegangan’ ni. Kan lebih indah dan bahagia bila duduk dgn keluarga, rather than berdua je kt rumah (ni cte lps kahwin ok). Betul x? :D

Lagi satu, kalau nak kahwin, mmg x la cari calon sendiri. Kene kahwin ikot pilihan mak ayah. Kira nya xde la kahwin atas dasar cinta. Tapi ni cerita dulu2, skrg ramai parents yg open-minded and boleh terima apabila anak mereka cari calon sendiri. *ops, lupe nk ckp, this applies only to girls* ^^

The best part of being a mamak is when u go to weddings!!!! Terrrbaikk!  Kalau g wedding mamak, memang meriah sgt2 uols. Mcm korang tgk cerita Bollywood tu. ;) kt sini la korang boleh tgk baju liplap liplap kilat2 shining2 warne striking habih. Wanita la yg paling bergaya, dgn SAREE and baju Punjabi *SAREE sgt CANTIK ok* Woohooo.  Kalau dah dress up tip top, kene la gayakan dgn brg kemas. Jewellerie tu bende yg sgt2 penting okay. Gelang emas tu kalau boleh depa nak pakai sampai ke siku. Nak tunjuk la konon yg die ade banyak tu. (ish3 x baik menunjuk2). Belum cerita lagi bangles yg matching dgn baju, rantai yg sepadan, earing yg sepadan dan banyak lagiii.. heee. Kalau nak compare dgn kite g wedding melayu, mmg jauh beza la kemeriahan wedding mamak ni. ^^

Haaa.. lupe nak habaq, makanan wajib org mamak bile kenduri ape2 mesti lah KAMBING! Dan ianya mesti lah KARI kambing. Well, kari dgn indian mmg x boleh dipisahkan. Betul x? :D 


Menu standard kenduri kawin: nasi beriani, kari kambing, ayam sambal/goreng, dalca, acar. Selalu nya dorang akan bagi laddoo as dessert as well as door gift. Siape yg tgk Kabhi Kushi Kabhi Gham, mesti tawu laddoo tu mcm mana. :D Kalau ade yg x tawu laddoo tu mcm mana, ni haaa gmbr die. Rasa nya manissss. Yelah, nama pn manisan kan. Hewhew. Ada jugak yg bagi manisan lain seperti jelebi (yg ni favorite Z), dan mcm2 lagi la. 

 Ni laa laddoo 

Dah siap packing, letak kt meja ^^
Ni jelebi

Ni jelebi banyak3 *droooolling

Eh, jap. Kenapa cakap pasal kawin je nii. Hahaha. Kalau korang nk alami sendiri ape yg Z cerita ni, kene tunggu wedding Z la. EHH?
Okay, dah cukup kot Z cerita. For further details, contact me. Hehe.
MIKKA NANDRI *roommate Z tahu maksud ni*   


1 comment: