Friday, April 4, 2014

Pulau Suri

by Nurul Nadia Mahadi (RX10 Island Girl)
Hai.. Bagi coretan blog pada kali ini, jom kita ‘berkenalan’ dengan Pulau Suri. Pulau Suri memang sebuah pulau but not as Pulau Perhentian or mana-mana pulau percutian yang ada chalet and so on. Kalau nak menikmati kehidupan kampung, boleh la kot…

Bot adalah transit pertama penduduk untuk ke Kota Bharu sebelum kereta. (Psst: life-jacket tu guna time ada pelancong je)


Kat kampung kitorang x naik kereta (kereta sorong je ada, sape nak naik). Ke mana2 kat kg, 3 jenis pengangkutan ni yang digunakan; basikal, motorsikal, jalan kaki.  


Menaiki bot menuju ke kawasan pantai.


Kawasan pantai


Nak main bola xsemestinya kena ada padang bola dan tiang gol kan??


Antara suasana gotong-royong ketika kenduri kahwin. Tapi sekarang trend buffet dah mula ‘menapak’ sebab kerahan tenaga dah makin kurang. Anak-anak muda bermusafir…Hasil tangkapan seorang penduduk dari laut. Pendapatan seseorang nelayan tidak tetap. Banyak hasil tangkapan, banyaklah income hari tu…


Kuih sepit gulung. Kebanyakan kaum ibu membuat kuih sepit untuk dijual sebagai income tambahan keluarga.


Ramai antara kita yang suka jalan2 tengok tempat baru, makan angin. Mungkin kita boleh jadikan aktiviti tu sebagai medium untuk kita lebih mengenali Khaliq. Alam adalah antara guru terbaik. Wallahu’alam.

No comments:

Post a Comment